Prominente Duitse econoom maakt gehakt van de euro

"Onze kinderen zullen naar het zuiden moeten om ons geld terug te halen". Hans-Werner Sinn, hoogleraar in de economie is prominent aanwezig in Der Spiegel en andere kwaliteitsmedia. Hij is de aanvoerder van de strijd tegen de euro, onder meer door het constitutionele hof te vragen Duitse deelname aan het reddingsfonds ongrondwettelijk te verklaren. De steun aan de arme eurolanden noemt Sinn zinloos en voor een deel zelfs schadelijk: het geeft de probleemlanden slechts extra lucht. Op kosten van de Duitsers. Sinns stem wordt steeds beter beluisterd. De scepsis ook in Duitsland groeit. En als hij zijn zin krijgt en er komt een referendum, dan kan het gedaan zijn met de Duitse vrijgevigheid.

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. vraagstaart

  “Onze kinderen zullen naar het zuiden moeten om ons geld terug te halen”.

  Deze in had uitgesproken kunnen zijn na de Sectional Compromise, de opmaat voor de Amerikaanse Burgeroorlog. Een situatie die een blauwdruk lijkt van die van het huidige Europa.

  Jammer dat de “Leiders” van de EU geen blijk geven van historisch inzicht en ons in dezelfde situatie lijken te manoeuvreren: een burgeroorlog.

 2. gerrit52

  er komt oorlog!

 3. marianne martens

  er komt inderdaad oorlog: het Zuiden tegen het Noorden.het Noorden eist veel te hoge rentes. A- Moreel en A-Sociaal.Er sterven ws nu al duizenden mensen aan gebrek van medicijnen. Het kan zo ook hier gebeuren.Zwakke lachebekjes als Politici en laffe Rijksambtenaren met de meedeiners zwakke Staat. Heeft Mijnheer Sinn zo’n mening ook geventileerd voor de invoering van de euro??? Neen, dan Zalm, wij, eringeluisd, geen discussie!!!!, voor niks een kwartetje euromunten in zo,n plastic zakkie. ( over debilisering gesproken )etc

 4. Freek Op 't Einde

  hij heeft nog hele andere dingen te melden. best interessant.

  maar inderdaad: niemand mag sterven door slechte gezondheidszorg in één europa. dan moet solidariteit de boventoon gaan voeren.

  maar: dat is niet de schuld van het ‘noorden’ maar van de Goldmannetjes en de Sachsen.

 5. Krijgdetyfus

  Bedroevend weer hoe slecht de Spiegel door dit weblog gelezen wordt.

  De strekking van het artikel, is dat Werner Sinn in het begin van zijn wetenschappelijke loopbaan een goed en bescheiden vakman was, maar dat het hem nu alleen maar om de publiciteit te doen is, en dat hij daarom zoveel en zo scherp mogelijke onheilsprofetiën vespreidt. Hij heeft het overigens ook vaak mis gehad. Veel vakbroeders vallen hem af. DAT is de strekking van het artikel, beste kringen-punt-nl!

  Overigens, economie is GEEN exacte wetenschap. Er dan altijd wel een econoom te vinden die het bij het rechte eind heeft (gehad); simpelweg omdat er veel economen zijn, en een toevalstreffer ook wel eens voorkomt.

 6. Edward_II

  Niet alles wat Sinn zegt is even juist, maar in een ding heeft hij absoluut gelijk: landen die gebaat zijn bij een hoge inflatie en landen die gebaat zijn bij een lage inflatie kunnen en moeten niet dezelfde munt hebben. De problemen die zo’n constructie met zich mee brengt zijn tijdelijk (blijkbaar zo’n 8 jaar) weg te moffelen, maar daarna gaat het onherroepelijk fout.

  De meeste eurolanden begrijpen dit imniddels ook; alleen wordt het nog niet openlijk gezegd omdat dat de eigen economie zou schaden. Eerst moet er een goede oplossing worden bedacht, pas daarna kan men het probleem publiekelijk benoemen.

 7. VG-PME

  In een crisis is er altijd wel iemand die een nog somberder beeld weet te schetsen. M.i. zijn die economen gewoon gokkers. Die dus soms ‘winnen'(gelijk krijgen). Beweer gewoon ‘genoeg’, scoor je!

Reacties niet toegestaan