IMF waarschuwt voor deflatie in eurozone

Het IMF heeft gisteren gewaarschuwd voor deflatie in de eurozone. In een rapport dat zeer kritisch is over het beleid van de zone, laat het IMF weten dat er een kans is van 25 procent dat er vóór 2014 sprake zal zijn van deflatie, en dat het gevaar het grootst is in landen als Italië, waar de groei laag is en de regering hoopt via belastingverhogingen de torenhoge staatsschuld te kunnen afbetalen. De beste remedie tegen deflatie is het opkopen van staatsobligaties door de centrale bank, maar de ECB is daar tot nu toe (op instigatie van onder meer Duitsland en Nederland) heel terughoudend in geweest. Bij deflatie dalen de prijzen, maar dat is slechts een schrale troost voor de consument, want het is het product van een krimpende economie met een scherp stijgende werkloosheid. Deflatie maakt het voor staten nog moeilijker hun schulden af te betalen, doordat de belastinginkomsten dalen. Tot nu toe heeft de ECB (sinds 2010) 212 miljard dollar uitgegeven aan het opkopen van staatsobligaties, veel minder dan de Amerikaanse Federal Reserve. Veel economen denken dat de Amerikaanse economie zich dankzij deze 'kwantitatieve versoepeling' veel sneller van de crisis heeft hersteld dan de Europese.   Bron: New York Times

5 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Edward_II

    Oh, heeft de Amerikaanse economie zich hersteld? Hebben de toenemende corruptie, het groeiende aantal werkelozen, de afname van goede banen en de explosie van goedkope deeltijdbaantjes, het nog steeds stijgende aantal faillissementen, het toenemende aantal gezinnen dat onder de armoedegrens leeft, de nog steeds in zware malaise verkerende woningmarkt, de financiele instellingen die blijven weigeren geld te lenen aan bedrijven en de keihard stijgende en torenhoge staatsschuld opeens geleid tot een opbloei van de handel en het welstandsniveau?

  2. grasspriet

    Jaaaa, laten we vooral niet vergeten dat Geld errrruugggg belangrijk is. Daar moeten we vooral alles voor doen. Elk land moet gewoon bezuinigen tot er niets meer van over is want ons Geld is heilig.
    Méééééén wat een gezever altijd over iets wat niet meer dan cijfers in een computerscherm zijn.

    • kletsmajoor

      Als jij er toch geen waarde aan hecht, mag ik jouw geld dan hebben? Misschien kun je ook nog wat leningen afsluiten voor nog meer onbelangrijk geld zodat je dat geld ook aan mij kunt geven. Alvast bedankt.

      (in antwoord op grasspriet)
      • grasspriet

        kletsmajoor, als ik het niet nodig was om in dit krankzinnige systeem wat we hebben geschapen te kunnen leven, had je het mogen hebben. Mij interesseert het idd niet.
        Zolang echter de grote menigte er nog steeds van overtuigd is dat het alles waard is, ontkom ook ik er niet aan het te moeten gebruiken.

        Maar er gloort hoop. Er komen steeds meer dingen als ruilhandel en alternatieve systemen. Als de grote menigte zijn ogen opent en inziet dat geld, net als dit geldsysteem, een fictie is mag je mijn geld hebben, met plezier. Ik hou me liever bezig met dingen die er wel toe doen.

        (in antwoord op kletsmajoor)
        • kletsmajoor

          Met je reactie maak je de indruk toch wel een onafhankelijke denker te zijn. Daarom zou ik zeggen: laat je door de grote menigte niet van het juiste pad afbrengen en kom op met dat geld.

          (in antwoord op grasspriet)

Reacties niet toegestaan