Griekenland wil ruim 50 miljard aan steun

De nieuwe hervormingsvoorstellen van de Griekse regering, die donderdagavond naar eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zijn verstuurd, zijn uitgelekt. Daaruit blijkt dat premier Alexis Tsipras de belastingen wil verhogen en wil korten op pensioenen, in ruil voor noodsteun van ruim 53 miljard euro, aldus Griekse media. Dat geld is bedoeld voor de komende drie jaar.

In het nieuwe plan verdwijnen de gunstige btw-tarieven voor de Griekse eilanden. Verder gaat de belasting omhoog in restaurants en hotels en verdwijnt het gunstige belastingtarief voor rederijen. Ook de uitgaven aan Defensie worden teruggedrongen. Over 2015 wordt het budget met 100 miljoen euro gekort en over 2016 met 200 miljoen euro.

Volgens Griekse media sprokkelt Tsipras met de nieuwe voorstellen 10 tot 12 miljard euro bij elkaar. De regering van premier Tsipras gaat het Griekse parlement vrijdag vragen in te stemmen met de hervormingen.

Zondag is er een speciale Europese top over de toekomst van het noodlijdende Griekenland. Die begint om 16.00 uur in Brussel. Vooruitlopend op die top komen de ministers van Financiën van de eurolanden (eurogroep) zaterdag vanaf 15.00 uur bijeen om zich over de Griekse plannen buigen. Onder leiding van Dijsselbloem kijken zij of de voorstellen een goede basis vormen voor onderhandelingen over nieuwe financiële steun aan Athene.