Eurogroep buigt zich over Grieks voorstel

De ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) buigen zich zaterdag over het jongste Griekse voorstel voor hervormingen en besparingen in ruil voor steun. Woensdag deed Athene een formele aanvraag voor steun uit het Europese noodfonds ESM en donderdag stuurde het land uitgewerkte hervormingsmaatregelen. Deze zijn getoetst door de experts van de geldschieters. Die analyse is doorslaggevend voor veel eurolanden.

De eurogroep zal geen akkoord over een daadwerkelijke deal sluiten, maar kan wel het licht op groen zetten voor onderhandelingen over een nieuw steunpakket. Een aantal ministers, waaronder die van Nederland en Duitsland, moet wel nog langs zijn parlement voordat daadwerkelijke gesprekken begonnen kunnen worden.

Ondanks deze procedurele stappen is deze vergadering cruciaal. De geldschieters (de eurolanden, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds) hebben Griekenland tot en met zondag de tijd gegeven om tot een gezamenlijke oplossing te komen. Komt die er niet, dan is de kans zeer groot dat Griekenland de eurozone moet verlaten.

Het overleg begint om 15.00 uur.