Bij onredelijk ontslag kan vergoeding fiks hoger worden

De ‘gratis’ route voor ontslag via uitkeringsinstantie UWV kan voor werkgevers straks duurder uitpakken. De hoogte van de ontslagvergoeding kan zelfs hoger zijn dan ontslag via de kantonrechter, schrijft het Financieel Dagblad. Werknemers die via het UWV worden ontslagen kunnen naar de kantonrechter stappen. Stelt die hen het gelijk stelt, dan hebben zij recht op schadevergoeding. Kantonrechters gebruikten in dit soort gevallen nog de kantonrechtersformule (hoe meer dienstjaren, hoe meer geld). Maar volgens de Hoge Raad is die kantonrechtersformule niet bedoeld voor de berekening van schadevergoedingen bij onredelijk ontslag. De kantonrechters zoeken nu een alternatief. Ze denken erover na de ‘schade’ die iemand lijdt door ontslag mee te wegen. Door bijvoorbeeld de arbeidsmarktkansen van de werknemer te berekenen. Oudere of laagopgeleide werknemers die nauwelijks zijn bijgeschoold, kunnen juist rekenen op een fiks hogere ontslagvergoeding.

Bron(nen):   Het Financieel Dagblad      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Heldoppantoffels

  Geheel terecht!!

  Eigenlijk is het ‘oude’ ontslagrecht prima, als een medewerker niet functioneert dan kun je echt wel afscheid nemen. Voorwaarde hieraan is dat je een dossier hebt, dus de medewerker zal de kans moeten hebben gehad om zich te verbeteren. Sommige mensen zouden deze verantwoordelijke handelwijze goed werkgeverschap noemen.

  En die verantwoordelijkheid kunnen de werkgevers blijkbaar niet aan en dus krijgt de medewerker gewoon wat minder rechten.
  Werkgevers moeten hun verantwoordelijkheid nemen om regelmatig feedback te geven op de prestaties van een medewerker en om dit netjes vast te leggen.

 2. Henk Daalder Windparken Wiki

  De werkgevers is 2 miljard voordeel beloofd, met het afschaffen van het ontslagrecht.
  Dat is onterecht, de rechters gaan dat geld gewoon verdelen over de mensen die straks ontslagen worden. 2 jan 2014 wordt een heel drukke dag

Reacties niet toegestaan