Griekenland bouwt Formule-1 circuit van 95 miljoen euro

Terwijl de meeste Grieken kreunen onder de bezuinigingsmaatregelen en belastingverhogingen, heeft Griekenland iets bedacht, in de hoop dat het geld genereert en mensen aan banen helpt: de aanleg van een Formule-1 circuit. De regering maakt daarvoor 29 miljoen euro aan subsidie vrij. Dat heeft het ministerie van Ontwikkeling tegen persbureau Bloomberg gezegd. Het circuit komt in Xalandritsa, vlakbij de westelijke haven van Patras, en is begroot op 95 miljoen euro. Voor de racebaan en nog twee andere projecten - een nieuwe glaspanelenfabriek en de modernisering en uitbreiding van het luxueuze Elounda Bay hotel op Kreta - wordt in totaal ruim 73 miljoen euro aan subsidies vrijgemaakt. De projecten werden uitgesteld vanwege de financieringstekorten en twee verkiezingen.  Volgens het ministerie worden met de drie projecten 800 nieuwe banen gecreëerd. De werkloosheid in Griekenland bedroeg in juni 22,4%.  

Bron(nen):   Bloomberg      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Koos_Koets

  73 miljoen subsidie en daar krijg je achthonderd banen voor. Das een investering van 91250 euro per baan.
  Is dat veel of weinig? Weet ik niet
  Bij Nedcar in Borne zal een arbeidsplaats ook wel zoiets kosten.
  Een arbeidsplaats van een gemiddelde “manager” in de zorg zal wel meer kosten.

  Blijft de vraag, wat brengt de investering op?

 2. Gerardus Molema

  Dergelijke faciliteiten kosten veel meer dan ze oplevereren. Tevens zullen er enorme eisen gesteld worden aan de infrastructuur erom heen wil het een succes worden. Dit soort liefhebberijen voor op zondagmiddag zijn voor de rijke landen al amper op te brengen. Laat staan voor het straatarme Griekenland. Heeft meer te maken met de enorm corrupte leiding die met dit prestigeproject goeie sier wil maken….(op kosten van de EU belastingbetaler).

  • Niegol

   In grote lijnen mee eens.
   Maar ik vermoed dat er meer aan de hand is. Ik zou namelijk eerst willen zien wie de aannemer is.
   Het zou mij niets verbazen als dit net zoiets is als de Griekse wapenaankopen van Duitse en Franse bedrijven. Toen ze daarop wilden bezuinigen (in 2009) hebben Merkel en (toen nog) Sarkozy de Grieken haarfijn uitgelegd dat de Duitse en Franse steun voor hun noodpakket dan zou wegvallen.
   Maw, een flink deel van de door alle EU landen opgehoeste steun verdwijnt regelrecht de koffers van (in privebezit zijnde) Duitse en Franse wapenfabrikanten.

   Het zou me niets verbazen als dit van zo’n zelfde laken een pak is, en dat een Duitse aannemer over de kop gaat als Griekenland van dit debiele geld-over-de-balk-smijt plan afstapt.

   (in antwoord op Gerardus Molema)
 3. Desperanto

  En weer leren de Grieken niets van hum rijke verleden.
  Zijn ze nu al Athene 2004 vergeten?
  Al die prachtige accommodaties die liggen te verslonzen.

Reacties niet toegestaan