Voor wie zich afvraagt hoe het nu met Griekenland gaat: slecht

Overal in de Europese Unie trekt de economie aan, behalve in Griekenland, schrijft Trouw. Daar blijft het kwakkelen. Vorig jaar kon het land weer geen positieve groeicijfers noteren.

Tegen alle verwachtingen in kromp de economie in het vierde kwartaal van 2016 met maar liefst 1,2 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor. Ook ten opzichte van een jaar eerder ging de economie hard achteruit, terwijl juist op een kleine groei was gerekend. Over heel 2016 veranderde een kleine plus zo toch weer in lichte krimp.

Griekenland is daarmee het enige EU-land dat aan het eind van 2016 geen economische groei kon laten zien. Daarnaast is ook de werkloosheid het hoogst van Europa en daalt hij tergend langzaam. Nog steeds heeft 23 procent van de Grieken geen werk, meldde Eurostat. Daarna volgt Spanje met 18 procent werkloosheid en Cyprus waar 14 procent van de mensen thuis zit. Ter vergelijking: het EU-gemiddelde bedraagt 8 procent.

Het tij is te keren, maar dan moet er wel iets veranderen en daar wringt de schoen. Voor 2017 is een groei van 2,7 procent mogelijk, schatten het IMF en de EU, maar dat kan alleen als er hervormingen plaatsvinden. Tot nu toe lopen de onderhandelingen daarover al weer een flinke vertraging op. Griekenland heeft nog tot juli de tijd om er uit te komen. Dan heeft het weer een nieuwe lening nodig om een andere schuld af te lossen.

Bron(nen):   Trouw