Joseph Stiglitz: ‘De Amerikaanse droom is een mythe geworden’

De financiële sector is de schuld van de groeiende kloof tussen rijk en arm in de Verenigde Staten, zegt de Amerikaanse Nobelprijswinnaar en professor economie Joseph Stiglitz. In een interview met Der Spiegel beschuldigt hij degenen die in de sector werken ervan almaar rijker te zijn geworden over de ruggen van de armen, door manipulatie, misleiding en woekerpolissen. De regering doet niets omdat, zegt Stiglitz, de financiële elite de politieke campagnes financieel steunt. ‘Ze kopen de regels die hen in staat stellen om rijk te worden. Een groot deel van de ongelijkheid is het resultaat van het overheidsbeleid.’ Volgens Stiglitz is de Amerikaanse droom uitgegroeid tot een mythe. Het van krantenjongen schoppen tot tycoon, dat kan niet meer. ‘De kansen van een jonge Amerikaan zijn afhankelijker geworden van het inkomen en de opvoeding van zijn ouders, meer dan in andere geavanceerde industriële landen.’ Terwijl de bovenlaag van 1 procent steeds rijker wordt, ziet de econoom de komende 20 jaar geen verbetering van het welzijn van het typische Amerikaanse gezin. ‘Amerika heeft een wonderbaarlijke economische machine, maar de meeste voordelen zijn naar de top gegaan (...) Ze hebben de beste huizen, het beste onderwijs en de beste levensstijl.'

Bron(nen):   Der Spiegel      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. IwanovKapotjeplov

  Zoiets mondt altijd uit in een revolutie. Vanaf het moment dat de massa niets meer te verliezen heeft, is het prijs.

  • Niegol

   yep… Alleen zijn ze nu slimmer geworden. De massa gaat niet vooruit, maar houdt genoeg auto’s, TVs etc om net niet in opstand te willen komen (en dus het weinige dat ze nog hebben te riskeren).
   Ik vrees dat dit smerige spelletje (wat overigens ook in mindere mate in NL gespeeld wordt) nog wel even doorgaat.

   (in antwoord op IwanovKapotjeplov)
 2. Gerardus Molema

  De president, hij nou Barrack of Mitt heet, maakt al decennialang de dienst niet meer uit. In dat opzicht zijn presidentsverkiezingen in de VS een farce. ‘Same shit only different faces’. De Fed bepaalt wat er in de VS gebeurt en dat al sinds in 1913 president Wilson de macht weg gaf en de dollar t.o.v. van het goud steeds minder waard werd ipv omgekeerd hetgeen beloofd werd door diens opr(l)ichters. En het zelfde dreigt nu in Europa te gebeuren middels de ECB. Nog wel, …want de vraag is hoe lang ‘het gewone volk’ dit nog pikt. De VS is na de zg Patriot Act maar vooral na invoering van NDAA inmiddels veranderd in een politiestaat waarbij sommigen nog verder gaan het al een fascistisch land noemen. “I believe that banking institutions are more dangerous to our liberties than standing armies. If the American people ever allow private banks to control the issue of their currency, first by inflation, then by deflation, the banks and corporations that will grow up around [the banks] will deprive the people of all property until their children wake-up homeless on the continent their fathers conquered. The issuing power should be taken from the banks and restored to the people, to whom it properly belongs”. (Thomas Jefferson 1743-1826) Hij waarschuwde destijds al voor wat nu realiteit is geworden. Tot zover ‘The American Dream’.

 3. Ronald Puma

  De VS zijn een enorm overschat land, ‘Gods own country’, ‘Home of the free and the brave’, ‘the American Dream’, het zijn allemaal van die slogans waar ze in Amerika zo prat op gaan. Het zijn leugens en bedrog. Amerika is een hard en meedogenloos land dat bol staat van pretenties die ze niet waar kunnen maken. De VS zijn erin geslaagd om een beeld te creëren dat niets met de werkelijkheid te maken heeft. In de hele wereld is er een aureool van heiligheid, democratie, rijkdom en vrijheid ontstaan waardoor velen dit land zo zijn gaan vereren. In feite is Amerika er in geslaagd de symbolisatie van een universele droom van vrijheid en rijkdom te geworden, daarom willen velen er zo graag naartoe, maar zij laten zich leiden door een illusie. (uit mijn artikel The American Nightmare, geschreven in 2008)

Reacties niet toegestaan