Razendsnelle toename wanbetaling hypotheken

Het aantal woningbezitters dat zijn hypotheek niet meer kan betalen, is hard aan het toenemen. Dit jaar zal het aantal volgens het FD stijgen met ruim 20%. Er zullen dan 76000 huishoudens in de problemen zitten. Dat blijkt uit de hypotheekbarometer van het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel. De organisatie registreerde in de eerste drie kwartalen van dit jaar ongeveer 10.000 meer mensen met betalingsproblemen, dat is evenveel als de toename in heel 2011.
Volgens de organisatie komt de toename door de crisis en de dalende woningprijzen. ,,Wanneer mensen plots minder inkomen hebben, bijvoorbeeld door een echtscheiding of door werkloosheid, kon je altijd je huis verkopen'', zegt BKR-directeur Peter van den Bosch tegen het FD. ,,Maar op dit moment is het erg lastig om je huis te verkopen en met de overwaarde je schuld af te lossen.''  

Bron(nen):   Het Financieele Dagblad      

19 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Reinier Offringa

    Op dit moment kunnen 1,3% van de huizenbezitters de hypotheek niet (geheel) betalen. Er wordt verwacht dat deze 1,3% met 20% stijgt naar 1,5%, een stijging dus van 0,2%. Dat klinkt toch heel anders dan de kop doet vermoeden.

    • André Somers

      Nee, dat is dus een stijging met 20 procent (wat neerkomt op 0,2 procent_punt_). Je hebt gelijk dat het heel anders klinkt, maar als je gaat corrigeren, doe het dan goed.

      (in antwoord op Reinier Offringa)
    • secretariaat Meebeslissen

      De trend is echter wel degelijk een zeer verontrustende. Niet voor niets dat de banken graag willen dat er versneld wordt afgelost, en er mede door werkgevers-organisatie topman B. Wientjes, ook wel de officieuze baas van Nederland genoemd, een lobby wordt gevoerd om de pensioenfondsen ‘gesecuriseerde hypotheekstukken’ te laten inkopen. Zogenaamd omdat dit zo’n veilige belegging zou zijn. Banken weten gewoon dat de opblazen huizenmarkt in ons huidige geldsysteem nog een pijnlijke weg te gaan heeft. Met andere woorden: er moeten forse verliezen genomen worden. Banken kunnen dit niet aan, dus proberen ze zo veel mogelijk ellende door te schuiven richting de klanten en pensioenfondsen.
      Duidelijk is dat dit alles tot meer geldschaarste gaat leiden in de portemonnee van burgers en mkb. Gevolg is dat we verder in de spiraal omlaag bewegen. Mijns inziens moet de ratio schuld versus systeemgeld omlaag. We zijn nu grootschalig slaaf van een geldsysteem geworden dat geen normaal mens kan doorzien. Dat moet stoppen. Volgens mij kan het door een combinatie van hervormingen met gelijktijdige inflatie op een maatschappelijk acceptabele manier. Mijn oplossing zou zijn dat de ECB voorlopig alle Europeanen 50 nieuwe euro’s per maand overschrijft zonder dat deze terugbetaald hoeven te worden. Zo wordt de maatschappij geherkapitaliseerd in plaats van de banken die op het geld blijven zitten. Dit lijkt me een veel transparanter beleid dat wat er tot nu toe gebeurt, bovendien kunnen de consumenten dan weer wat uitgeven. Dat mensen een gebrek aan vertrouwen hebben en daarom de hand op de knip houden lijkt me een grote leugen, heel veel mensen hebben gewoonweg nauwelijks voldoende geld om de gewone rekeningen te betalen. Schandalig gewoonweg deze retoriek uit de bankenwereld. Mensen lekker doorslapen en doorbezuinigen, opdat de banken het systeem waarin de winsten zo lekker geprivatiseerd en de verliezen pijnlijk gesocialiseerd worden niet verliezen.

      (in antwoord op Reinier Offringa)

Reacties niet toegestaan