Er dreigt een ‘verloren generatie’ jongeren

Ze gaan niet meer naar school, hebben geen werk en doen ook geen poging om bij te scholen of te herscholen. Bovendien zijn ze weinig of niet sociaal en politiek geëngageerd en zijn ze uiterst wantrouwig tegenover de maatschappij waarin ze leven. Daardoor dreigen ze een verloren generatie te worden. Dat blijkt uit een recente studie van Eurofound, het onderzoeksinstituut van de EU, bericht Het Nieuwsblad. Geschat wordt dat 15% (zo'n 14 miljoen) van alle Europese jongeren tussen 15 en 29 jaar afhaakt. Deze groep van zogenaamde NEET-jongeren (Not in Employment, Education or Training) was nog nooit zo groot als in 2011, aldus Eurofound. Vooral Spanje, Griekenland, Italië en Ierland zitten ruim boven de 20% NEET-jongeren. Volgens Eurofound kostten deze jongeren de EU in 2011 153 miljard euro per jaar.  

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Willem Brouwer

  De 30 en 40ers heben het helemaal in de hand. Verloren jeugd en verloren ouderen (50+).

 2. Emiel Goor

  Niet naar school willen (unschooling), niet politiek geëngageerd, wantrouwig (of kritisch?) tegenover de maatschappij waarin ze leven.

  Ik zie het probleem niet eerlijk gezegd…

 3. Edward_II

  Dus, laten we ons vooral druk maken om de teruglopende arbeidsdeelname van vrouwen. Je weet wel, die moeders die niet werken, maar er thuis zijn voor de kinderen en tijd en aandacht voor hen hebben.

 4. Marijkewerf

  Die jongeren worden teveel verwend.

 5. gerrit52

  als je écht wilt werken, dan ís er werk. maar de meesten halen overal hun neus voor op.

Reacties niet toegestaan