Als Trump doorzet, slaat EU hard terug

Pindakaas, sinaasappelsap, whiskey, kauwgum, tabak, T-shirts, cosmetica en beddengoed, Harley Davidson-motoren en Levi’s-broeken. Europa werkt aan een lijst goederen die de VS aan ons verkoopt die binnenkort niet zomaar Europa meer binnen mogen als Trump zijn handelsoorlog begint.

Ook zal de EU een klacht indienen bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) als president Trump vasthoudt aan zijn plan. De WTO kan de Amerikanen strafmaatregelen opleggen als de importheffingen strijdig zijn met internationale handelsverdragen. Achttien WTO-lidstaten, waaronder China, uitten ook hun bezorgdheid over een mogelijke handelsoorlog. Ze waarschuwen voor een lawine aan handelsbelemmeringen over en weer.

De lik-op-stuklijst van Amerikaanse producten die de EU met importheffingen wil belasten, vertegenwoordigt een exportwaarde van 2,8 miljard euro.
Volgens het economisch bureau van ING zal een handelsoorlog erg schadelijk zijn voor Amerikaanse economie. Wederzijdse importheffingen zullen de Amerikaanse economie de komende twee jaar 0,4 procentpunt groei kosten, denken de economen. Ook de EU komt er niet schadevrij vanaf: het bbp van de EU zou 0,3 procentpunt lager uitvallen.

Bron(nen):   De Morgen