Waarom arme mensen gemakkelijker delen dan rijke mensen

Rijke mensen zijn minder bereid om hun bezit met anderen te delen dan arme mensen.

In een nieuwe studie die in Basic and Applied Social Psychology verscheen, wordt dit in een interessant experiment nog maar weer eens aangetoond. Voor het onderzoek kregen sommige mensen veel geld en andere weinig. Bij de mensen die veel geld kregen, had een deel dit verdiend met een eerder spel. Een ander deel had het gewoon gekregen van de onderzoekers.

Ze moesten vervolgens zelf bedenken hoeveel ze in de gezamenlijke pot wilden stoppen die later verdeeld zou worden onder alle deelnemers. De mensen die veel geld hadden gekregen stopten daarvan veel minder in de pot dan degenen die weinig hadden. De mensen die het geld dan ook nog zelf ‘verdiend’ hadden in het eerdere spel waren nog minder geneigd om te delen.

“Voor individuen met een hoge status is de manier waarop het geld verworven is (verdiend of gekregen), doorslaggevend voor hun bereidheid om te delen,” aldus hoogleraar Magda Osman van de Queen Mary’s School of Biological and Chemical Sciences.

Maar het is niet zo dat er per se altruïstisch gedrag ten grondslag ligt aan de neiging van arme mensen om meer te delen. Waarschijnlijk hopen de mensen met minder geld dat iedereen meer in de pot zal stoppen als ze dat zelf ook doen en dat ze daar bij de herverdeling weer van zullen profiteren, aldus Osman.

Empathie heeft eigenlijk maar weinig te maken met pro-sociaal gedrag. “Dit is belangrijk omdat vaak wordt gedacht dat empathie het sociale bindmiddel tussen mensen is. Wat we laten zien is dat, wanneer er geld om de hoek komt kijken, empathie niet of nauwelijks een rol speelt in versterkt pro-sociaal gedrag.”

Bron(nen):   Business Insider