Experts waarschuwen Ryanair na omstreden brief aan stakers: “Dit kan echt niet”

Na de stakingen van medewerkers in meerdere landen heeft Ryanair hen een brief gestuurd met daarin de niet mis te verstane boodschap dat staken niet wordt getolereerd. Dat is in strijd met het Europees recht, aldus juristen.

“Alle onwettige afwezigheden worden genoteerd,” zo lazen stakende Belgische medewerkers van de budgetmaatschappij in een brief. Hun promotiekansen zouden in het geding zijn, ze kregen geen bonus meer en als ze nog eens zouden durven staken, kon ontslag volgen. Vakbonden spraken al van chantage en bovendien: staken is een recht in zo ongeveer elk Europees land, ook in Ierland waar het hoofdkantoor van Ryanair is gevestigd. Het betekent dat je stakers niet mag straffen, laat staan ontslaan.

“Werknemers mogen en kunnen geen nadelen ondervinden van de uitoefening van een recht”, zegt professor arbeidsrecht Marc De Vos van de UGent. ”Het is niet onmogelijk dat recht te begrenzen via transparante regels, maar eventuele gevolgen moeten op voorhand duidelijk zijn en proportioneel zijn. Iemands loopbaan hypothekeren omwille van een dag staken is dat alvast niet.”

“Ik begrijp niet waarom zo’n groot bedrijf zo’n brief uitstuurt”, zegt ook professor arbeidsrecht Patrick Humblet (UGent). “Het geeft werknemers munitie. Iedereen die later wordt ontslagen en die eerder heeft gestaakt, kan met die brief in de hand naar de rechter gaan. Als Ryanair hiernaar handelt, gaat het om een schending van een grondrecht. Ook een Ierse rechter zal rekening moeten houden met het Europees Sociaal Handvest.”

Bron(nen):   De Morgen