Apple keldert op Wall Street na omzetalarm

Technologieconcern Apple heeft donderdag op de aandelenbeurzen in New York een harde smakker gemaakt na een omzetalarm, net als toeleveranciers van het bedrijf. De omzetwaarschuwing zorgde voor een negatief sentiment op Wall Street. Een beter dan verwacht cijfer over de banengroei in het Amerikaanse bedrijfsleven van loonstrookverwerker ADP bood enig tegenwicht.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening 1,4 procent lager op 23.010 punten. De brede S&P 500 zakte 1 procent tot 2484 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq daalde 1,3 procent tot 6579 punten.

Het aandeel Apple verloor 8,6 procent. Apple maakte woensdag nabeurs bekend dat de omzet over het afgelopen kwartaal aanzienlijk lager zal uitvallen dan eerder gedacht, vooral door een tegenvallende vraag naar iPhones in China. Het concern zei dat de economische groei in China sterker afzwakt dan verwacht en dat de Amerikaans-Chinese handelsoorlog negatieve gevolgen heeft voor de economie van het land. Verschillende zakenbanken verlaagden hun koersdoel voor het bedrijf.

Overname

Toeleveranciers van Apple als Cirrus Logic, Lumentum, Qorvo, Skyworks Solutions en Broadcom moesten tot 6,6 procent inleveren. Grote bedrijven als Boeing en Caterpillar, voor wie China een belangrijke markt is, verloren tot 2 procent.

Verder was er groot overnamenieuws. Biotechnoloog Celgene wordt voor 74 miljard dollar overgenomen door farmaceut Bristol-Myers Squibb. De deal behoort tot de grootste overnames in de biotech- en farmaciesector ooit. Het fusieconcern houdt zich bezig met behandelingen en medicatie tegen onder meer kanker, ontstekingsziektes en hart- en vaataandoeningen. Celgene sprong ruim 28 procent omhoog, maar Bristol-Myers Squibb dook 12,5 procent in de min.

Volgens ADP bedroeg de banengroei in december 271.000 arbeidsplaatsen, tegen een herziene 157.000 een maand eerder. Economen hadden op 180.000 nieuwe arbeidsplaatsen gerekend. Vrijdag komt het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid naar buiten. Daarin worden ook de ontwikkelingen in de publieke sector meegenomen.