Extreem zeldzaam fruit wordt verkocht voor duizend dollar per stuk

Een zeldzame soort doerian veroorzaakt veel reuring in Indonesië, voornamelijk vanwege de prijs. De vrucht wordt verkocht voor zo’n duizend dollar per stuk. Dat is meer dan drie keer het gemiddelde maandloon in het land.

De zogenoemde ‘J-Queen’ is te koop in een winkelcentrum in Tasikmalaya op West-Java. Daar liggen diverse exemplaren op een bedje van rood satijn omringd door nepbloemen. Het prijskaartje? Omgerekend zo’n duizend dollar.

Het nieuws over de zeldzame doerian heeft zich snel verspreid in Indonesië. Mensen willen op de foto met de bijzondere, sterk geurende vrucht die in het zuid-oosten van Azië wordt beschouwd als een delicatesse.

Het brein achter de ‘J-Queen’ is de 32-jarige Aka, die zegt de zeldzame variant te hebben gekweekt door twee superieure soorten te kruisen. De ‘J-Queen-boom’ draagt maar eens per drie jaar vruchten, die naar verluidt een pinda- en boterachtige smaak hebben. In plaats van de normale langwerpige vorm is de ‘J-Queen’ rond en goudkleurig.

“Mijn bedoeling is om de welvaart van de boeren te verbeteren door superieure doerians te creëren,” vertelt Aka aan de Indonesische website Tribunnews. Zelf heeft hij diverse boerderijen over heel Java. De lokale boeren zeggen echter dat ze nog nooit gehoord hebben van de ogenschijnlijk unieke soort. Mogelijk wil Aka dus vooral zelf rijk worden met de bijzondere vrucht.

Dit bericht bekijken op Instagram

Ada Durian seharga 14jt? WoW 😱😱 Yesss, memang ada namanya Durian J-Queen👑 Konon, durian ini hanya berbuah 3th sekali loh. Setiap pohon juga buahnya ga pernah di atas 20butir. Ga ada yg benjol atau lonjong..semua bulat 6jalur!! . Research buat durian J-Queen jg membutuhkan waktu 4 tahun dan ini durian pemenang kontes di Penang, Malaysia. Pantesan saja yaaa harganya wowwww 😱😱😱 . Gek rasane cucok ro hargane pora yo gengs..?? . 📷 @realplazaasiatasik TAG TEMEN KAMU GENGS 😉 #solodelicious #exploresolo #kulinersolo #solo #durian #jqueen

Een bericht gedeeld door KULINER SOLO (@solodelicious) op

Bron(nen):   The Guardian