Als je een tweede huis koopt om te verhuren is er één ding waar je op moet letten

Voor particulieren kan het interessant zijn om een tweede huis te kopen om te verhuren. Met de nadruk op kán. Het is belangrijk om goed door te rekenen hoeveel het nu precies oplevert.

Je moet je realiseren dat een tweede huis pas echt interessant is als investering als je er geen hypotheek voor hoeft af te sluiten. Wat veel mensen namelijk niet weten is dat de hypotheekrente bijna dubbel zo hoog is als je een tweede huis koopt waar je niet zelf in gaat wonen. Dat kan het rendement op je belegging zo fors verlagen dat het mogelijk niet meer zo’n interessante investering meer is.

Business Insider rekent voor: gezien de huidige huizenprijzen betaal je in Utrecht ongeveer 225.000 euro voor een appartement van 50 vierkante meter. Stel dat je de woning deels financiert met een vastgoedhypotheek van 135.000 euro met een rente van 4,2 procent. Aan niet-aftrekbare hypotheekrente ben je dan zo’n 5.670 euro per jaar kwijt.

Volgens woningsite Pararius kun je voor de woning ongeveer 861 euro huur per maand vragen. Dat levert jaarlijks dus 10.332 euro op. Daar blijft dan 4.662 euro van over. Je betaalt daarnaast nog vermogensrendementsheffing van ruim 1.200 euro. Uiteindelijk heb je dan nog zo’n 3.500 euro verdiend. Maar dan ben je er nog niet. Je betaalt nog onderhoudskosten en gemeentelijke belastingen. Netto houd je zo’n 1.500 euro per jaar over, schat Business Insider. Dat is dus een rendement van 0,7 procent in het eerste jaar. En dat valt dan toch een beetje tegen.

Bron(nen):   Business Insider