Rijke ouders ontwijken belasting: “Het is moreel op het randje”

Ouders mogen hun kind belastingvrij een ton schenken voor de aanschaf van een huis, maar sommige ouders willen meer geven. Ze hebben daarvoor een slimme belastingtruc bedacht: ze zoeken een ander koppel en schenken kruislings. Daarover schrijft de Telegraaf

Op dit moment is het zo dat je iedere persoon tussen de 18 en 40 jaar 102.010 euro belastingvrij mag schenken mits het wordt besteed aan de aankoop van een woning, een verbouwing of de afkoop van erfpacht. Schenk je meer dan betaal je over de rest 10 procent belasting.

Daar hebben veel vermogende ouders geen trek in en daarom is er een constructie verzonnen. Zo is er al meerdere keren een advertentie verschenen in het blad ‘Arts en Auto’, die als volgt gaat: “Heeft u uw kind/familielid al belastingvrij geschonken voor de aankoop van een eigen woning en zou u dit nog een keer willen doen? Wij schenken uw kind/familielid en u de onze. Uiteraard via een notaris.”

Het is absoluut niet de bedoeling van de regeling. De Belastingdienst loopt zo zeker 10.000 euro per keer mis. Ernst Loendersloot, senior kandidaat-notaris en columnist van de Telegraaf, kent de constructie. “Je kunt het regelen binnen de familie, een vereniging als de Rotary of via een financieel adviseur.” Juridisch mag het. “Maar moreel is het natuurlijk wel op het randje om de fiscus zo te benadelen. Ik weet niet of een bankier die een eed aflegt eraan mee kan werken.”

Bron(nen):   De Telegraaf