De ingreep bij KLM was een koekje van eigen deeg en werd al twee jaar gepland

Voor de buitenwereld kwam de aankoop van aandelen Air France-KLM door de Nederlandse staat misschien onverwacht, maar voor vier ministers was het allesbehalve een verrassing. Zij waren al sinds 2017 bezig met het plan.

Mark Rutte, Wopke Hoekstra, Cora van Nieuwenhuizen en Eric Wiebes wisten al twee jaar dat de aankoop van de aandelen er aan zat te komen. Dat blijkt uit een reconstructie van het Algemeen Dagblad. Het overleg was zo geheim dat de ministers hun telefoons moesten inleveren, schrijft de krant.

In augustus 2017 verwierven Chinese en Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen plots een aanzienlijk belang in Air France-KLM. Ze kregen zelfs twee zetels in de Raad van Commissarissen. De Fransen hadden Nederland daar niet over geïnformeerd dus voelden de ministers zich niet genoodzaakt om Frankrijk wél op de hoogte te stellen van hun activiteiten bij de luchtvaartmaatschappij.

Een woordvoerder van de Franse regering noemde de aankoop ‘niet vriendschappelijk’ en ‘enigszins geniepig’, maar het was feitelijk gewoon een koekje van eigen deeg.

Bron(nen):   AD