Het gaat slechter met de Duitse economie. En dat is niet gunstig voor Nederland

Onze oosterburen rekenden eerder nog op een kleine groei van de industriële productie in januari, maar in plaats daarvan was er sprake van een krimp van 0,8 procent. De Duitse regering heeft ook de groeiverwachting naar beneden bijgesteld. Waarschijnlijk heeft dit gevolgen voor de Nederlandse economie.

De Nederlandse economie is sterk afhankelijk van de Duitse dus nu voor de vijfde maand op rij de productie terugloopt kan het bijna niet anders dan dat we daar last van krijgen. De Duitse export bleef weliswaar stabiel terwijl op een daling van een half procent was gerekend, maar over de middellange termijn loopt ook de uitvoer in hard tempo terug. De Duitse regering heeft de groeiverwachting in een paar maanden tijd teruggeschroefd van 1,8 naar 1 naar 0,8 procent.

Voor de hele Eurozone ziet de toekomst er wat minder rooskleurig uit dan voorspeld. De OESO, het samenwerkingsverband van 35 rijke landen, verlaagde de groeiprognose van 1,8 naar 1 procent voor de Europese Unie als geheel. Oorzaak zijn de slechtere vooruitzichten van Italië en Duitsland.