De economie draait als een tierelier, maar voor hoelang nog?

Nederland heeft economisch gezien een recordjaar beleefd: nog nooit waren er zoveel mensen aan het werk, was de industrie zo winstgevend en de hypotheekschuld zo hoog. Dat blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over 2018.

De economische groei bedroeg vorig jaar 2,8 procent. De groei valt vooral toe te schrijven aan de consumentenuitgaven en bedrijfsinvesteringen. Consumenten gaven meer uit doordat ze meer werkten. Vorig jaar waren 9,4 miljoen Nederlanders aan het werk. Nooit eerder waren dat er zoveel en niet eerder stonden er zoveel vacatures open. De krapte op de arbeidsmarkt zorgde er ook voor dat de lonen stegen.

Dat deerde het bedrijfsleven minder dan normaal. Hun totale winst kwam uit op 255 miljard euro, ook een record. Bovendien waren er relatief heel weinig faillissementen.

De economie groeit nu al 64 maanden op rij. De vraag is hoelang het nog zo goed kan blijven gaan. Het CBS ziet de eerste tekenen van afkoeling. Zo daalt het consumentenvertrouwen al een tijdje en is het nu voor het eerst negatief. De economische groei zal dit jaar dan ook fors minder zijn. De Brexit en een handelsoorlog tussen de VS en China zijn de grootste bedreigingen voor de economie.