Huis gekocht of verkocht? Grote kans dat je bent opgelicht door je notaris

Notarissen krijgen korting als ze bijvoorbeeld koopaktes digitaal aanleveren bij het Kadaster. Die korting berekenen ze vaak, tegen de regels in, niet door aan de klant, waardoor die te veel betaalt.

Niemand begrijpt precies waarom een notaris voor heel simpele taakjes zoveel geld vraagt, maar het blijkt dus voor een deel ook niet te kloppen. Een notaris moet aan het Kadaster een bepaald bedrag betalen voor het inschrijven van een hypotheek- of koopakte of het doorhalen van een oude hypotheekinschrijving. Doet hij dat digitaal via een speciaal systeem of levert hij hypotheekinschrijvingen gebundeld aan dan krijgt hij een forse korting.

Twee voorbeelden van de Vereniging Eigen Huis (VEH): een notaris rekent het standaardtarief van 168 euro voor het inschrijven van hypotheekaktes, terwijl hij maar 103 euro hoeft te betalen. De 65 euro verschil steekt hij in eigen zak. Een nog lucratiever voorbeeld: een andere notaris bundelde 38 doorhalingen van hypotheekaktes en hoefde daarvoor maar 74 euro Kadasterkosten te betalen. De 38 klanten betaalden het hele bedrag, wat de notaris 2.738 euro opleverde.

Volgens de Kamer voor het Notariaat wordt deze methode 'breed' toegepast. Ben je bang dat jou dit ook is overkomen dan kun je een modelbrief van de VEH naar je notaris sturen en zo je geld terugeisen.