Optimisme: over 2 jaar weer economische groei

Over 2 jaar zullen we weer echte economische groei zien. Volgens directeur Coen Teulings van het Centraal Planbureau (CPB) ligt er 'een heel goed regeerakkoord', hoewel het beter was als er 'iets minder' werd bezuinigd. 'Maar er zitten veel structurele hervormingen in. Als de economie met een jaar of twee weer aantrekt is dat goed voor onze concurrentiepositie. Met name de nog sterkere verhoging van de AOW-leeftijd is goed.' Dit zei Teulings zondagmiddag in het tv-programma Buitenhof. Hij verwees in het verband van overmatig bezuinigen naar de recente groeicijfers, die over het derde kwartaal erg tegenvielen. Dat komt mede door al dat bezuinigen, denkt hij. Mocht het Nederlandse begrotingstekort door die tegenvallende groei volgend jaar toch weer boven de Europese grens van 3% van het nationaal inkomen uitkomen, dan kan het kabinet dat beter maar laten gebeuren en geen extra maatregelen nemen, aldus Teulings. Hij verwacht dat het in heel Europa nog een moeilijk jaar wordt, dus daar zou de Europese Commissie, de bewaker van de begrotingsafspraken, dan ook soepel mee om moeten gaan. Maar daarna komen betere jaren, denkt hij. Grootste zorgpunt is ook volgens Teulings de huizenmarkt. 'Het kabinet kan daar niet zoveel doen. De huizenmarkt heeft nu eenmaal langer nodig om te herstellen. Het is wel goed dat minister Stef Blok de restschuldregeling meteen heeft opgerekt van vijf jaar naar tien jaar. Dan kunnen mensen die hun huis met verlies verkopen de rente over de resterende schuld langer aftrekken van de belastingen. Dat is een goede maatregel. Nederland is ook bezig om de verstrekte hypotheken te verlagen ten opzichte van het inkomen. Het tempo waarin dat wordt verlaagd moet trager. Mensen moeten voldoende kunnen lenen.'

Bron(nen):   Het Financieele Dagblad      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. IwanovKapotjeplov

  Jaja, over 2 jaar weer echte economische groei….een procentje of zo.

 2. Heldoppantoffels

  Quote: “Met name de nog sterkere verhoging van de AOW-leeftijd is goed”.

  Dat is goed voor wie????? Het is echter een schofterige maatregel zonder enige balans.
  Het geld blijft langer op pot, maar wij ontvangen niet meer pensioengeld!
  Mensen moeten langer doorwerken, maar welke maatregelen neemt de overheid om ervoor te zorgen dat oudere mensen (55+) ook nog werk vinden? Er is totaal geen dwang bij bedrijven om ouderen aan te nemen en dus doet men dit ook niet.

  Combineer de verhoogde AOW eens met de aanstaande versoepeling van het ontslagrecht en je hebt een mix die de burger degradeert tot ‘expendable werkbij’/slaaf.

  De versoepeling van het ontslagrecht is ook zo’n volledig onzinnige maatregel die het bedrijfsleven vrijheid geeft om een medewerker tegen lage kosten te ontslaan. Het huidige ontslagrecht voldoet prima en geeft tenminste nog enige bescherming aan medewerkers.

  Mensen wat mij het meeste verbaast is hoe u allen toestaat dat overheid (in opdracht van grote bedrijven) langzaam u uw rechten wegneemt.

  “Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht.” (Henk van Randwijk)

Reacties niet toegestaan