De belastingen omhoog

Economie
door Admin
woensdag, 19 mei 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Meer belasting betalen, daar zal het de komende maanden nog vaak over gaan - ook op Welingelichte Kringen. In het nauw gedreven door hoge staatsschulden, door extra uitgaven en door... tegenvallende belastinginkomsten, zal menige overheid teruggrijpen op het bij de portemonnee grijpen van de onderdanen. Is zoiets verstandig? Het is bijna niet mogelijk daar een antwoord op te geven dat vrij is van enige ideologie.
Stel, de wereld kan verdeeld worden in links en rechts. Links zal zeggen dat hogere belastingen goed zijn, want met meer inkomsten kan de overheid meer goede werken verrichten.
Rechts zal in deze iets sceptischer zijn. In de westerse verzorgingsstaten is de (indirecte) belastingdruk al ontstellend hoog en moet die zo nodig nog meer worden opgevoerd?
Er is ook nog een minder ideologisch gedreven reactie mogelijk: overheden zitten in nood en vanouds is daar de reflex van hogere belastingen, desnoods op sigaretten. En omdat nu menige overheid in grote nood verkeert, zouden de aangekondigde belastingverhogingen best eens van links en van rechts kunnen komen.
Vandaag meldt The Wall Street Journal dat de rijken in Spanje extra gaan betalen; meer inkomstenbelasting zullen ze moeten afgeven ten faveure van het begrotingstekort. Griekenland ging Spanje al voor en reken spoedig op slecht belastingnieuws vanuit Groot-Brittannië. Waarna Nederland vast niet wil achterblijven...