'EU-aanpak belastingontwijking afgezwakt'

Economie
door anp
dinsdag, 12 april 2016 om 8:19
eu aanpak belastingontwijking afgezwakt1460443292
De EU-landen hebben voorstellen van de Europese Commissie afgezwakt om belastingontwijking door multinationals te beperken. Dat meldden Trouw en het FD dinsdag die conceptteksten van de Europese richtlijn voor belastingontwijking in handen hebben.
De lidstaten zijn onder meer overeengekomen om de zogeheten switch-over-clausule te verzachten. Die houdt in dat Europese multinationals hier belasting betalen als dochterbedrijven buiten de EU een lage winstbelasting hoeven af te dragen.
Ook hoeft het bedrijf geen belasting te betalen als het land waarin ze gevestigd is een belastingverdrag heeft met het land dat een lage winstbelasting kent. Dat is gunstig voor Nederland omdat het veel belastingverdragen met andere landen heeft.
De Tweede Kamer uitte eerder zorgen over de clausule. De vrees was dat Nederland hierdoor fiscaal minder aantrekkelijk zou worden voor bedrijven. Nederland is tot juli voorzitter van de EU. Het hoopt voor het einde hiervan nog een akkoord te bereiken met de lidstaten over de voorstellen van de Commissie.