Europa begint hem te knijpen

Economie
door Admin
woensdag, 29 september 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Vandaag maken we dankbaar gebruik van The New York Times voor een all over view inzake de Europese economie. Vanuit New York bestaat soms de neiging om al die verschillende landjes hier als een geheel te zien en wat zien ze dan? Een enorme tegenzin om te beseffen dat het steeds slechter gaat.
In Spanje wordt flink gestaakt, want de recessie raakt nagenoeg iedereen. De jeugdwerkloosheid is niet meer ver verwijderd van 50 procent, de 'gewone' werkloosheid bedraagt zo'n 20 procent. Intussen is de overheid genoodzaakt drastisch te bezuinigen en dat zal op korte termijn nog meer onheil brengen. In Griekenland is de crisis nog lang niet bezworen. Ook hier een boze bevolking die niet wil inzien dat de goede tijden voorbij zijn. Nieuwe stakingen zijn alweer aan de orde van de dag.
Zelfs de suffe Belgen dreigen de straat op te gaan. Uit protest tegen hogere belastingen, een latere pensioenleeftijd en langere werkweken. Intussen gaat het Franse protest tegen de hogere pensioenleeftijd (van 60 naar 62 jaar) gewoon door.
Europa weet zich geen raad met het nieuwe tijdperk dat andere continenten lijkt toe te lachen en dit oude werelddeel doet verschrompelen. The New York Times citeert in dit verband een voormalige Euro-commissaris, Frits Bolkestein, die een en ander passend samenvat: 'The party is over.'