Huizen: risico op levenslange restschuld

Economie
vrijdag, 22 mei 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
100.000 huishoudens lopen groot risico op financiële problemen door prijsdalingen op de woningmarkt. Ze hebben kans op een levenslange restschuld als ze hun woning gedwongen moeten verkopen.
'Het kabinet gaat hen niet helpen,' zei minister Van der Laan. „De problemen worden veroorzaakt door aarzelende kopers die op verdere prijsdalingen wachten. Daar kan het kabinet niets aan doen.”
Het gaat bijvoorbeeld om huizenbezitters die werkloos raken en om mensen die een nieuw huis hebben gekocht, maar hun oude niet kwijtraken. Van der Laan hoopt dat zoveel mogelijk huizenbezitters hun woning tijdelijk gaan verhuren. De Vereniging Eigen Huis en gemeenten gaan die mogelijkheid beter promoten, en Van der Laan heeft met banken afgesproken dat ze tijdelijke verhuur vaker zullen toestaan.
De meeste kwetsbare groep zijn mensen die twee tot vier jaar geleden een huis met een tophypotheek hebben gekocht, zegt de woordvoerder van de Vereniging Eigen Huis. Bij een tophypotheek is de waarde van de hypotheek hoger dan die van het huis. „Zij zijn ervan uitgegaan dat huizenprijzen en salarissen altijd blijven stijgen. Ze hebben nooit aan het huidige scenario gedacht.”
Bron: NRC Handelsblad