'Nederlandse stroom vergrijst'

Economie
door anp
dinsdag, 27 oktober 2015 om 6:19
nederlandse stroom vergrijst1445923947
Energiebedrijven produceerden vorig jaar meer vervuilende kolenstroom dan in het jaar ervoor. Uit een nieuw onderzoek door onder meer de Consumentenbond en Greenpeace blijkt dat de Nederlandse stroom aan het 'vergrijzen' is als gevolg van de lage kolenprijs.
De organisaties beoordeelden alle 37 stroomleveranciers die actief zijn op de Nederlandse markt op duurzaamheid. Over de gehele linie zijn de energiebedrijven in het onderzoek als minder duurzaam beoordeeld dan een jaar geleden. Hun gemiddelde cijfer daalde van 5,7 naar 5,5.
Energiereuzen Nuon en Essent kregen in het rapport beide een dikke onvoldoende, met scores lager dan een 4. Zij investeerden volgens de onderzoekers vorig jaar ook nog in vervuilende stroom. Van de grote spelers die samen ruim driekwart van de markt in handen hebben, was Eneco het meest duurzaam. Maar ook dat bedrijf zag zijn rapportcijfer iets teruglopen.
Duurzaam
De partijen kunnen volgens de onderzoekers beter scoren door te kiezen voor energie uit zon, wind en duurzaam gecertificeerde biomassa. Ook energie uit gascentrales wordt als voldoende duurzaam beoordeeld.
In 2014 kregen negen energiebedrijven een voldoende, dit jaar zijn dat er acht. Deze koplopers zijn goed voor een gezamenlijk marktaandeel van 21 procent.