Niemand koopt nog een duur huis

Economie
door Admin
zaterdag, 15 augustus 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De verkoop van de echt dure huizen is zo goed als stil komen te vallen. In 2007 ging via de NVM-makelaar - waar driekwart van de Nederlandse makelaars bij zijn aangesloten - nog een tiental huizen van de hand die meer kostten van 5 miljoen euro. Vorig jaar waren er 5 van dergelijke transacties. En in 2009 tot nu toe slechts 1. Het duurtste huis per provincie staat gemiddeld al bijna een jaar te koop, zo beweert NRC Handelsblad. En van de helft is - niet verwonderlijk - de vraagprijs al een keertje verlaagd.
De aspirant-kopers die wegblijven, zouden vooral topondernemers zijn van bedrijven waar de bonussen opeens niet meer zo makkelijk van de hand gaan. Landelijk daalden de huizenprijzen de afgelopen 12 maanden gemiddeld 3,9 procent. In well-to-do-gemeenten als Blaricum, Bussum, Laren en Naarden was dat 12 a 18 procent.
Zo staat in Laren een groot buiten te koop, waarvan de prijs inmiddels zakte van 16 naar 13,5 miljoen euro. Laatste hoop van de verkopers is nu gevestigd op de Russiche markt. Daartoe is inmiddels een Engelstalige brochure in de maak.  
Bron(nen): NRC Handelsblad