Ook de markt voor elektrische auto's zal China domineren

Economie
donderdag, 02 april 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De kans is groot dat velen van ons over een paar jaar in een elektrische auto rijden van Chinese makelij. Het hoogste Chinese gezag heeft besloten dat alle mogelijke en nodige middelen zullen worden ingezet om er voor de zorgen dat China zo snel mogelijk de leidende natie zal zijn op het gebied van hybride en elektrische auto's.
"China is in de positie om de strijd om de markt voor elektrische auto's te gaan winnen," zegt David Talauskas beteuterd. Talauskas gaat bij General Motors over China . De inspanning is bedoeld om te kunnen exporteren, maar uiteraard ook voor de enorme thuismarkt.
Elektriciteitsbedrijven hebben opdracht gekregen om zeer snel oplaadstations te realiseren in Beijing, Shanghai en Tianjin. Bovendien krijgen taxi's en overheidsbedrijven tot achtduizend euro subsidie als ze een vuile auto inruilen voor een schone.
China wil in 2011 de productie van elektrische of hybride auto's al hebben verhoogd tot een half miljoen. Nog altijd minder dan Japan, maar al ruim twee keer meer dan de Amerikaanse productie dan (op zijn best) zal bedragen. Voor de jaren daarna is de echte expansie voorzien.
De Chinese luchtkwaliteit zal er beperkt door verbeteren, omdat China veel elektriciteit produceert met oude kolencentrales. Maar zodra die zijn vervangen door kernenergie zal de lucht in China beduidend beter worden van kwaliteit.