Ook dit had Roubini al voorspeld

Economie
donderdag, 10 november 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De voorspelling die de econoom Nouriel Roubini gisteren deed staat aan het eind van dit stukje. Eerst waarom dat van belang is. Begin 2006 schreef Roubini dat de economische verschillen tussen de eurolanden binnen vijf jaar hoogst waarschijnlijk zouden leiden tot het een stevige crisis in de eurozone. Uiteindelijk zou de eurozone uiteenvallen zo voorspelde hij.
Roubini plaatste zijn eerder gepubiceerde blog van 26 januari 2006 woensdag opnieuw op het internet. De pessimistische goeroe, ook wel bekend als Dr. Doom, schreef destijds dat het vooral voor Griekenland, Italië en Portugal moeilijk zou worden de economische groei van de andere eurolanden bij te houden. Als voorbeeld wijst hij op de verschillen in economische groei en ontwikkeling tussen Duitsland en Italië. De arbeidskosten stegen sinds de oprichting van de Economische en Monetaire Unie in Italië 20% meer dan in Duitsland. Daarentegen viel het aandeel van de Italianen op de handelsmarkt met 20% in vergelijk met Duitsland, zo schreef Roubini in 2006. 'Italië wordt het tweede Argentinië', aldus Dr. Doom in 2006. Door de lakse houding tegenover economische hervormingen zal de Italiaanse economie het niet overleven binnen de eurozone.
Roubini waarschuwde in 2005 voor het imploderen van huizenprijzen in de VS en een aardschok door het wereldwijde financiële systeem. In 2011 voorspelt hij een bancaire crisis van grote omvang. Zijn tweet van gisteren: 'What happened to MF Global could happen to Jefferies, Barclays, Goldman Sachs & Morgan Stanley. Leverage & maturity mismatch can lead to ruins.' Goldman Sachs en Morgan Stanley op de klippen. Daarbij verbleekt ook Italië.