Rekenmeester van kabinet legt bommetje onder beleid van Rutte

Economie
maandag, 27 februari 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Van je adviseurs moet je het maar hebben…
Coen Teulings is als directeur van het Centraal Plan Bureau (CPB) de opper-rekenmeester van premier Mark Rutte. Regeringen schakelen het CPB graag in om met harde cijfers aan te tonen dat hun politieke plannen gezond en solide zijn.
Jammer, voor Rutte, maar het CPB doet deze keer precies het omgekeerde: Het legt een bommetje onder de bezuinigingsplannen van het kabinet. In een artikel in The Financial Times zegt CPB-topman Teulings dat in de huidige recessie verder bezuinigen de slechtst denkbare aanpak is. Dat staat op korte termijn heel stoer maar heeft uiteindelijk een schadelijk effect.
De redenatie is helder: Als je bezuinigt op uitgaven van de overheid kost dat banen. Bijvoorbeeld in de zorg, het onderwijs, wegenaanleg en de bouw. Natuurlijk, dat moet allemaal betaald worden uit belastinggeld. Maar dat moet dan maar, zegt Teulings.
Hij pleit voor structurele maatregelen zoals het versneld verhogen van de pensioenleeftijd. Maar ja, dat wil gedoogpartner Wilders niet. Of het aanpakken van sociale uitkeringen. En da’ s weer lastig voor het CDA dat zo graag sociaal wil overkomen.
De linkse oppositie zal het kabinet vast vragen om eens uit te leggen of het CPB-verhaal klopt. Linkse partijen roepen al sinds het aantreden van het kabinet dat al die bezuinigingen sociaal en economisch rampzalig zijn. Dit is een fundamenteel en onoverbrugbaar politiek en economsch meningsverschil.
Het woord is aan de minister-president: Het kabinet gaat voorlopig onverstoorbaar door met bezuinigen Zal Rutte zijn eigen topadviseur dus afvallen? En met welke argumenten? Kan Rutte beter rekenen dat de cijferaars van het CPB?
Het belooft een politiek interessant voorjaar te worden. Niet alleen buiten maar ook binnen de Tweede Kamer kan de temperatuur geleidelijk gaan oplopen.
Bron(nen): FT NRC