Wall Street heeft een gloednieuw winstgevend plan

Economie
zondag, 06 september 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Wall Street heeft een mooi nieuw plan om de winsten te vervangen die werden geboekt met de hypotheek-hausse en die nu dus zijn verdwenen. Het idee is als volgt.
Zieke en oude mensen willen vaak van hun levensverzekering af om cash geld te hebben voor hun huis of ziekenhuis. Vooral ouderen zijn immers getroffen door de implosie van koersen. Wall Street wil die verzekeringen opkopen, zeg 400.000 voor een verzekering van 1.000.000. Daarna worden een heleboel van die verzekeringen gebundeld en doorverkocht aan beleggers, pensioenfondsen, hedgefonds, buitenlandse banken. Inderdaad, dat is precies was gebeurde met de ondeugdelijke hypotheken. ook die werden gebundeld en doorverkocht. Maar Wall Street ziet geen problemen: mochten die er al zijn, dan komen ze terecht bij de opkopers van de verzekeringen. Wall Street zelf kan alleen maar verdienen aan de opkoop en de transacties. Het waren rare beleggingsconstructies die de schuld kregen van de crisis. Subprime Hypotheken. maar ook nieuwe fondsten als credit-default swaps en  collateralized debt obligations. Die investeringsvehikels bleken veel riskanter dan was voorspeld.
Ze hebben in de hele wereld een slechte naam gekregen, maar niet op Wall Street. Daar wordt gekeken naar de opbrengsten van het doorverkopen van levensverzekeringen. En die opbrengsten zien er goed uit. Mooi plan dus...