Werkenden steeds vaker gecontroleerd door algoritme: verpest werkplezier én verslechtert productiviteit

Economie
woensdag, 06 maart 2024 om 12:11
anp 469335979
Kunstmatige intelligentie kan steeds meer, waaronder werknemers in de gaten houden. Dat gebeurt dan ook steeds vaker. Tot groot ongenoegen van werkenden, die het plezier in hun werk verliezen en psychische problemen krijgen, blijkt uit een nieuw rapport van TNO.
"Eerder was de manager fysiek aanwezig, nu zijn er allerlei hulpmiddelen", aldus onderzoeker Djurre Das van het Rathenau Instituut in de Volkskrant. Daardoor zijn werknemers nog veel beter in de gaten te houden. "Kijk bijvoorbeeld naar callcenters, daar kan AI nu hele gesprekken omzetten in tekst en die tekst doorzoeken of er niet te veel verkleinwoordjes worden gebruikt."
Maar het speelt bijvoorbeeld ook in de bezorgsector, waar pakketbezorgers van hot naar her rennen om alle pakjes op tijd bezorgd te krijgen, omdat ze anders op de vingers worden getikt door het algoritme. Uit een enquête onder 60.000 werknemers blijkt dat bijna 30 procent van de ondervraagden meer gecontroleerd wordt sinds het gebruik van AI. Deze mensen ervaren minder autonomie en een hogere psychische belasting. Ook wordt hun productiviteit lager, wat nogal opmerkelijk is, omdat juist productiviteitsverhoging het doel is van AI.
Hoe heftig de werkdruk kan zijn die algoritmes met zich meebrengen, blijkt uit een voorbeeld van Das. "Ik sprak vrouwen bij een callcenter die bang waren dat ze, als ze ongesteld waren, te lang deden over hun toiletbezoek. Sommige medewerkers renden in de pauze naar de supermarkt omdat ze bang waren te laat terug te komen van hun lunchpauzes."