WSJ: we hebben het ergste achter de rug

Economie
zaterdag, 28 maart 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Net nu de Nederlandse regering zich helemaal heeft klaargemaakt voor de crisis, meent The  Wall Street Journal, de minst vrolijke krant van de wereld, dat er enige reden is tot hoop.
De WSJ denkt tekenen van herstel van de economie te ontwaren. Consumenten in de VS spendeerden in februari een klein beetje meer geld, de huizenmarkt stabiliseerde zich, en zelfs voor de industrie lijkt er hoop te gloren.
Maar, voegt de WSJ er haastig aan toe om te voorkomen dat we de polonaise inzetten: de tekenen zijn nog zwak, en zelfs als het zou kloppen dat het ergste achter de rug is, dan blijft de crisis nog heel lang voelbaar. "De meeste Amerikanen zullen het verschil tussen een recessie en herstel de komende twaalf maanden niet voelen. Zelfs als de economische groei aan het eind van volgend jaar drie procent zou bedragen, dan nog stijgt de werkloosheid van de huidige 8,1 naar 10,5 procent. We lijken het punt te zijn gepasseerd waar er alleen maar heel slecht nieuws was en dat is op zich goed nieuws. Dat is misschien nog niet echt het keerpunt, maar het zal niet veel schelen."
En neem maar van welingelichte kringen aan: in het spraakgebruik van The Wall Street Journal is zo'n uitspraak bijna een juichkreet.