Zwitserse rechter: bankgeheim moet geheim blijven

Economie
door Admin
vrijdag, 08 januari 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Het Zwitserse 'Bundesverwaltungsgericht' heeft de 'uitlevering' van gegevens van 300 klanten van de UBS-Bank aan de Verenigde Staten veroordeeld.
Op 18 februari 2009 - middenin de turbulente kredietcrisis waarbij Zwitserse banken enorm in de problemen zaten - bezweek de bank onder Amerikaanse druk en leverde aan de VS een eerste tranche van vertrouwelijke gegevens van gefortuneerde Amerikaanse klanten. Die met hun zwarte centjes naar de Alpen waren gevlucht. En nu zegt de Zwitserse opperrechter dus dat deze handelwijze van de bank 'rechtswidrig' is geweest, onrechtmatig. Het oordeel van de rechters is dat de bank op deze manier te diep in de privésfeer van klanten terecht is gekomen. Het Zwitserse bankgeheim is wettelijk vastgelegd in het 'Bankengesetz' en dat betekent weliswaar niet dat alles is geoorloofd, maar klanten met een zekere fatsoenlijke status weten zich wel wettelijk beschermd tegen nieuwsgierige (buitenlandse) blikken op hun bankrekening. De rechters uit Zürich die het vonnis uitspraken richten zich hiermee niet alleen tegen de UBS, maar ook tegen de toezichthouder van het bankbedrijf, die de openbaarmaking van gegevens immers niet heeft voorkomen.
Over de gevolgen van dit vonnis laat nog niemand in Zwitserland zich uit. Maar gezien de kapitaalkrachtige status van de UBS-klanten kunnen enorme schadeclaims bijna niet uitblijven. En wie weet is het inmiddels doodverklaarde bankgeheim nog wel springlevend.