Jarige koning blijft thuis: “Hou vol, op afstand maar samen”

Het is een unieke Koningsdag. De koninklijke familie reist niet af naar Maastricht voor een dag vol festiviteiten, maar blijft thuis. "Hou vol," zei de koning, met de mooie prinsessen en een oogverblindende koningin naast zich.

"Het coronavirus laat zich niet de les lezen. Hou dus vol, ook na deze Koningsdag." zei koning Willem-Alexander in zijn tv-toespraak.

Vanwege de maatregelen viert hij zijn verjaardag vandaag thuis in Paleis Huis Ten Bosch. "Koningsdag thuis belooft een een unieke dag te worden. Vooral uniek omdat ik hoop dat het de aller- allerlaatste koningsdag thuis van de geschiedenis wordt", zei de koning.

"Natuurlijk zouden we veel liever in Maastricht zijn geweest, daar werd al maandenlang door vele mensen keihard gewerkt aan een heel bijzonder programma. Maar wat in het vat zit, verzuurt niet. Ik verheug me intens op beelden van grote massa's mensen op de been. Nederland helemaal uit hun dak, uitbundig feestvierend."

Hij noemde Koningsdag "een van die dagen waarop doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg niet opgaat. Maar het heeft niet zo mogen zijn."

Bekijk hier het Wilhelmus uitgevoerd door het Concertgebouworkest met aansluitend de toespraak van de koning.