Onderzoek: Coronavirus toch niet afkomstig van markt Wuhan

Mogelijk is het coronavirus toch niet op de mens overgesprongen op de beruchte markt in Wuhan. Dat stellen Chinese onderzoekers in een publicatie in het gezaghebbende Nature.

Tot nu toe werd gedacht dat Covid-19 op een voedselmarkt in de Chinese stad Wuhan van een vleermuis of schubdier op de mens is terechtgekomen en zich daarna verder verspreidde. Uit nieuw onderzoek blijkt echter dat de markt mogelijk enkel als superverspreider functioneerde: een bezoeker zou een heleboel andere bezoekers hebben besmet.

“De markt blijkt nu een van de slachtoffers van het virus te zijn”, zegt Gao Fu, de directeur van Chinese Centrum voor Ziektecontrole. Alle monsters van de dieren die op de markt te koop waren, testten negatief op het virus.

“Ik heb niets gezien waardoor ik als onderzoeker het gevoel krijg dat deze markt de oorsprong van het virus is”, constateert Colin Carlson, bioloog en infectieziektenexpert aan de Georgetown University in gesprek met Live Science. “Dit is een virus van dierlijke oorsprong dat de sprong naar de mens heeft gemaakt. Misschien via vleermuizen. Misschien via een ander dier, of vee. We hebben nog geen informatie over hoe en waar. Dat kost tijd.” Zo was de oorsprong van SARS pas in 2017 bekend, vijftien jaar na de uitbraak.

Volgens onderzoek werd het virus waarschijnlijk op 1 december bij de eerste persoon vastgesteld. Deze persoon is nooit op de markt geweest. Het versterkt de theorie dat het virus elders is ontstaan.

Het is belangrijk om te achterhalen wie patient zero was, omdat het informatie kan opleveren over de genetische samenstelling van het virus en eventuele mutaties, wat weer belangrijk is voor de ontwikkeling van een vaccin.

Bron(nen):   HLN