Corona en de verdwenen BH

Door Corona hebben we van alles ontdekt. Veel vrouwen hebben bijvoorbeeld ontdekt dat werken zonder BH prettiger is dan met. Beugels die net iets te diep in de huid snijden, sluitingen die een uitslag veroorzaken of bandjes die continu van de schouders glijden; voor veel vrouwen was het een opluchting om tijdens de maanden van thuisisolatie niet iedere dag een bh te hoeven dragen, schrijft Trouw:

Veel vrouwen, althans: veel Franse vrouwen, zijn niet bereid hun borsten weer te kooien, alleen om er aantrekkelijk uit te zien. Uit een opiniepeiling van het Franse bedrijf Ifop onder ruim drieduizend vrouwen, blijkt dat 7 procent van de Françaises geen bh draagt. Dat is ruim twee keer zoveel als in februari, toen in een vergelijkbare studie 3 procent van de vrouwen zei nooit een bh te dragen.

De toename van het aantal bh-lozen is het grootst onder vrouwen tussen de 18 en 25 jaar. Voordat corona droeg 4 procent van de vrouwen in die leeftijdscategorie nooit een bh. Nu is dat 18 procent. Deze jonge vrouwen laten de bh ook vaker dan gemiddeld in de kast liggen vanwege feministische motieven. Ruim 30 procent van de vrouwen die geen bh dragen, zegt dat volgens Ifops studie te doen uit protest tegen 'de seksualisering van vrouwelijke borsten'. Onder alle Franse vrouwen is dat 15 procent.

Toch is comfort de belangrijkste reden dat veel vrouwen weigeren een bh te dragen. Meer dan de helft van de 'bh-lozen' (53 procent) zegt in de eerste plaats bh-loos door het leven te gaan omdat het simpelweg prettiger is.

Maar de meeste vrouwen durven niet. Zo'n 60 procent van de Franse vrouwen zegt dat ze denken zonder bh makkelijker het slachtoffer te worden van intimidatie.