Deense topviro­loog houdt zijn hart vast: "Doe ons niet na. Dan loopt het mis”

Geen categorie
vrijdag, 28 januari 2022 om 8:06
150364982 m
De Deense regering heeft besloten dat de coronapandemie in Denemarken voorbij is. Alle maatregelen worden geschrapt en alles wordt weer zoals voor corona. Maar de Deense topviroloog Jørgen Eskild Petersen vreest dat dat besluit nare gevolgen gaat hebben. "Als de coronacrisis ons al iets geleerd heeft, is het dat we te allen tijde voorzichtig moeten blijven en versoepelingen stap per stap moeten doorvoeren. Wat ook hier in Denemarken steeds is gedaan. Maar wat onze overheid nu doet, begrijp ik totaal niet. Er is niet alleen dat recordaantal besmettingen, met nu al plus 46.000 per dag, maar ook onze ziekenhuisopnames stijgen weer flink. Met gisteren (woensdag, red.) 938 gehospitaliseerden zitten we nog maar een fractie onder de 964 van januari 2021 en dat cijfer blijft nog altijd stijgen,” zegt Pedersen tegen HLN.
“Ze hebben zich schijnbaar op één cijfer gebaseerd: dat van het huidige aantal coronapatiënten op intensive care. Dat is in drie weken tijd gehalveerd van zo'n 80 naar 40. Maar dat is volgens mij nog onvoldoende om alles ineens open te gooien. Er zijn gewoon nog te veel mensen zonder derde boostershot en die zijn onvoldoende beschermd tegen de huidige omikronvariant.”
"Ik vrees een enorme stijging van de nieuwe besmettingen, om te beginnen bij jongeren die zich gulzig in het nachtleven zullen storten. Maar ook bij de rest van de bevolking zal er de komende twee à drie weken een aanzienlijke groei zijn. Omdat elke versoepeling nu nog steeds een garantie is voor meer infecties. Dat hebben we recent ook in ons onderwijs gezien. Sinds begin januari zijn al onze Deense scholen weer volledig open zonder beperkingen — alleen met de voorwaarde dat de ouders bij hun kinderen twee keer per week een zelftest doen — en sindsdien hebben we het aantal dagbesmettingen zien verdubbelen van de 20.000 naar de 40.000. Waarom zou dit nu ineens stoppen? Ook op intensive care vrees ik weer voor een toename. Het klopt dat bij omikron het risico op een IC-opname minstens 75% kleiner is dan bij delta, maar er is nu eenmaal de wet van de grote getallen. Met een explosie aan besmettingen zullen we onvermijdelijk weer meer mensen op intensieve zien.”
Bron(nen): HLN