Nouriel Roubini (dr Doom): ‘Er komt een diepe economische recessie’

Als econoom Nouriel Roubini een recessie voorspelt is het verstandig om te luisteren: hij was de enige vooraanstaande econoom die de diepe crisis van 2008 nauwkeurig voorspelde.

Nu voorziet hij weer groot economisch onheil. "Dat we er van af komen met een milde recessie is een waanidee," zegt hij tegen Bloomberg.

"Er zijn veel redenen waarom we een ernstige recessie en een ernstige schulden- en financiële crisis zullen krijgen", zegt de voorzitter en chief executive officer van Roubini Macro Associates op Bloomberg TV. "Het idee dat dit kort en oppervlakkig zal zijn, is teen otaal waanideeën."

Een van de redenen die Roubini noemt, zijn historisch hoge schuldratio's in de nasleep van de pandemie. Landen en bedrijven hebben zich in de pandemie volgehangen met schulden en daarvoor komt nu de rekening, zegt hij.

In de twee vorige crises konden de gevolgen worden beperkt door de rente te verlagen. Dat kan nu niet vanwege de inflatie, zegt hij. Er is dus geen beleidsruimte om de recessie te keren. Die zal daardoor lang en diep zijn.

Bron(nen):   Bloomberg