Babyboom na de coronacrisis? Waarschijnlijk niet

Geen categorie
vrijdag, 08 mei 2020 om 17:57
welingelichtekringen header 1
De mens in lockdown zou zich uit verveling maar aan de voortplanting wijden, dachten sommigen. Een Italiaanse studie bewijst het tegendeel: wie kinderen in de planning had, stelt dat nu vaker maar even uit.
De onderzoekers van de Universiteit van Firenze hielden 1.482 online interviews met mensen tussen de 18 en 46 jaar, die een stabiele heteroseksuele relatie hadden van minimaal 12 maanden. Daaruit bleek dat bijna 82 procent van de ondervraagden geen plannen heeft voor gezinsuitbreiding tijdens de coronacrisis. Er waren 268 respondenten die aangaven dat ze vlak voor de crisis van plan waren om zwanger te worden. Ruim 37 procent van hen zegt dat nu uit te stellen. Redenen zijn zorgen om de economie en angst voor de eventuele gevolgen van een coronabesmetting tijdens de zwangerschap.
“Voor veel mensen is de impact van de quarantaine op hun perceptie van stabiliteit alarmerend. De deelnemers uit onze studie gaven significant hogere totaalscores voor hun mentaal welzijn tijdens de periode vóór de pandemie”, zegt onderzoeker Elisabetta Micelli. Ze zijn daarom mogelijk ook niet in de stemming om aan kinderen te beginnen. Het lijkt er dus op dat de lockdown niet leidt tot een babyboom, maar misschien wel tot meer plezier tussen de lakens.
Bron(nen): HLN