Is het ongezond om winden in te houden?

Gemiddeld laten mensen 15 windjes per dag. Daar merk je weinig van. De meesten doen dat immers niet in het openbaar. Sommigen mensen denken dat het ongezond is om winden in te houden, maar is dat ook zo?

Gezondheidsnet.nl meent van wel. "Het inhouden van scheten kan namelijk leiden tot uitstulpingen van de darmen," klinkt het. "De giftige darmgassen kunnen door opname in de bloedbaan klachten als vermoeidheid en hoofdpijn veroorzaken.”

Maar Dirk Devroey, professor huisartsgeneeskunde aan de VUB, zegt dat dat onzin is. "Eerst en vooral: winden laten is een perfect normaal proces. Iedereen maakt elke dag zo’n twee liter wind aan. Gezonde voeding, zoals groente en fruit - die gaan gisten in de darm -, en vooral ook de proteïnen in vlees, zijn er de grote oorzaak van.” 

Windjes inhouden kan geen kwaad, stelt hij. “Ze bevatten natuurlijk afvalstoffen van de vertering, net zoals urine trouwens, maar schadelijk voor het lichaam zijn ze helemaal niet. Dat je last krijgt van hoofdpijn en vermoeidheid door het inhouden van winden, is dus complete onzin. Wat wél kan gebeuren, is dat je buikpijn krijgt door de opstapeling van gassen. Mijn advies is dus: zonder je gewoon in alle discretie af op het toilet, laat die wind ontsnappen en iedereen is tevreden!”

Bron(nen):   HLN