Pas op met menopauzemedicijn: kans op borstkanker twee keer zo groot als gedacht

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
vrijdag, 30 augustus 2019 om 10:44
welingelichtekringen header 1
Vrouwen die tijdens de menopauze hormoonvervangende middelen (HRT) slikken hebben twee keer zoveel kans op borstkanker als tot nu toe werd gedacht.
Uit een grootschalige studie blijkt dat een op de vijftig vrouwen die HRT minstens vijf jaar gebruikt borstkanker krijgt. Hoe langer mensen de middelen nemen, hoe groter de kans. Mogelijk kun je de hormoonvervangers tot een jaar lang veilig nemen. Daarna loopt het risico op en het stopt niet als vrouwen ophouden met de hormoontherapie, zoals eerder werd aangenomen.
Alleen al in het Verenigd Koninkrijk slikken een miljoen vrouwen middelen om de symptomen van de overgang te verminderen. De Britse Medicines and Healthcare Products Regulatory Authority (MHRA) waarschuwt vrouwen die in het verleden lang HRT hebben gebruikt om waakzaam te zijn voor tekenen van borstkanker.
Volgens de studie, die in vakblad The Lancet verscheen, is het risico twee keer zo groot als gedacht, omdat het nog zeker tien jaar doorgaat, nadat mensen gestopt zijn met de middelen. De MHRA adviseert vrouwen om de hormoontherapie enkel in de laagste dosis te nemen en voor een zo kort mogelijke periode.
HRT wordt al langer in verband gebracht met borstkanker en in mindere mate met eierstokkanker. In westerse landen ontwikkelt 6,3 procent van de vrouwen met een gemiddeld gewicht borstkanker in de twintig jaar na hun vijftigste als ze geen hormoontherapie nemen. Volgens de studie loopt dat percentage op tot 8,3 procent bij vrouwen die de meest gebruikte hormoonvervangende middelen nemen, bestaande uit oestrogeen en progestageen. Zo'n 5 procent van alle borstkanker zou worden veroorzaakt door HRT, aldus professor Richard Peto van de universiteit van Oxford.
Bron(nen): The Guardian