Vrouw dood aan kanker na transplantatie van twee longen van zware roker

Jennifer Wederell (27) uit Hawkwell in Essex, Engeland, had longfibrose en kreeg twee nieuwe longen getransplanteerd. Wat de dokters haar niet vertelden was dat de getransplanteerde longen van een zware roker waren. Ze stierf zestien maanden  later aan longkanker. Jennifer was voor de transplantatie zwaar ziek en leefde permanent met kunstmatige toediening van zuurstof. Dokters noemen het een dilemma. Had ze een keus gezien haar ernstige ziekte? Achteraf geven betrokkenen wel toe dat ze haar de keus hadden moet laten. Nu wist ze van niks. "Ze stierf de dood van iemand anders", zegt haar vader nu. Het ziekenhuis heeft excuses aangeboden. De vader blijft vol onbegrip achter: 'Ik kon het gewoon niet geloven. Op de verpakking van sigaretten staat: Smoking kills. Hoe kun je zo'n campagne voeren en tegelijk longen van rokers voor transplanatie accepteren". Haar zaak krijgt in Engeland veel publiciteit. De familie van Jennifer is een actie begonnen om niet-rokers er toe te bewegen zich op te geven als orgaandonor. Artsen zeggen dat ze het zich niet kunnen veroorloven rokers als donor uit te sluiten. Dan daalt het aantal donoren met veertig procent, worden de wachtlijsten langer en sterven meer longpatienten voordat ze een transplantatie kunnen krijgen.
   

Bron(nen):   BBC  ABC  HuffPost  

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. grasspriet

    Ze hoeven misschien niet alle rokers te weigeren maar wel een minimum aan kwaliteit van organen stellen lijkt me. En bovendien moet de ontvangende partij van de organen op de hoogte gesteld worden van die kwaliteit en de bijbehorende gevaren.

  2. jantje uitnederland

    Ze moeten wel alle rokers weigeren. Want wat bepaalt de minimum kwaliteit? Wat verschrikkelijk voor die dame en haar familie.

Reacties niet toegestaan