De 4 oorzaken van buikvet – en wat er aan te doen

Vet dat zich ophoopt rond je taille is niet goed. Dat weet iedereen. Er zijn 4 hoofdoorzaken.

 Te weinig bewegen en verkeerd, en/of teveel eten zijn de belangrijkste oorzaken van obesitas in het algemeen. Als je meer calorieën verbruikt dan je elke dag verbrandt - vooral via voeding die weinig voedingswaarde hebben - dan kom je aan, ook (sommigen vooral) rond de taille.

2. Leeftijd, geslacht en genetica spelen ook een rol. Naarmate je ouder wordt, neemt de spiermassa af, vooral als je veel zit. En een afname van spieren betekent dat je niet zoveel calorieën verbrandt, wat het moeilijker maakt om een ​​gezond gewicht te behouden en het vet weg te houden, volgens de Mayo Clinic .

Bij vrouwen speelt ook de menopauze een rol

3. Slaapgebrek blijkt volgens de National Sleep Foundation ook de toename van buikvet te verklaren . Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die 's nachts minder dan vijf uur slapen, in de loop der jaren meer buikvet krijgen dan mensen die meer dan zes uur slapen. 

4. Gestrest zijn is een andere boosdoener. Studies hebben de nauwe verband aangetoond tussen verhoogde niveaus van het stresshormoon cortisol en buikvetophopingen, volgens het American Institute of Stress .

Wat te doen? Minder 'leeg' voedsel eten, zoals witbrood, witte rijst en pasta. Sowieso minder eten. Meer bewegen, voldoende slapen en zorgen dat je van je stress afkomt. Dat laatste helpt driedubbel: je hebt minder stress, je slaapt beter, je eet minder troost-eten.

Bron(nen):     https://www.livestrong.com/article/13723171-what-causes-belly-fat/