Wanneer ijskoude temperaturen goed zijn voor je gezondheid

Met deze winterse temperaturen zitten we het liefst binnen voor de verwarming. Maar kou kan in sommige gevallen ook goed voor onze gezondheid zijn. De Daily Mail zet ze op een rijtje:

Koude douches versterken het immuunsysteem. Wanneer het lichaam zichzelf moet verwarmen tijdens en na een koude douche, wordt de bloedsomloop gestimuleerd, de stofwisseling versneld en het immuunsysteem versterkt, waardoor er meer witte bloedcellen vrijkomen. En die helpen weer infecties te bestrijden.

IJsmassages bestrijden pijn. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een ijsmassage een uitstekende manier is om pijn te bestrijden. Ook sporters hebben hier baat bij. IJs kan ontstekingen drastisch verminderen als het meteen na de blessure wordt aangebracht of toegepast.

Een koude slaapkamer zorgt voor een goede nachtrust. Frisse, schone en koude lucht verwijdert virussen uit de slaapkamer. De verwarming droogt de lucht en je slijmvliezen in je longen uit, waardoor je onrustig slaapt en erger nog, je lichaam minder goed in staat is virussen tegen te gaan.

Kanker kan worden behandeld met ijs. Het doden van kankercellen door ze te bevriezen en ontdooien (cryotherapie) is een relatief nieuwe behandeling voor prostaatkanker.

Koude baden voor herstel na een bevalling. Een koud, ondiep bad helpt aandoeningen aan de anus te verlichten, maar werkt ook na een pijnlijke bevalling.

– Koude kompressen tegen migraine. Deze pijn wordt hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt doordat bloedvaten plotseling vernauwen en weer verwijden, waardoor de bloedstroom sterk toeneemt. Koude kompressen of ijs kunnen die bloedvaten weer vernauwen.

Bron(nen):   Daily Mail      

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. jack

    Heb ook al eens gehoord dat wisselbaden nog beter zouden zijn. van 10 gr naar 40 gr met interval. Iemand ervaring?

Reacties niet toegestaan