‘Beha is de vijand van vrouwenborsten’

Vrouwen zijn beter af zonder beha. Tot die conclusie komt professor in de sportwetenschappen Jean-Denis Rouillon van de universiteit van Besançon in Frankrijk. Een beha dragen, schrijft Expresse op gezag van de professor, verlicht op geen enkele manier rugpijn en - erger nog - de beha versnelt het proces van slapper wordende borsten. Het doet dus geen goed, maar kwaad. Rouillon - die 15 jaar lang aan zijn studie werkte - ziet niets in beha’s. 'Beha’s zijn een valse noodzaak, want medisch, fysiologisch noch anatomisch hebben borsten enig voordeel van het feit dat ze worden ondersteund. Integendeel, borsten worden er enkel slapper door,' zei Rouillon op de nieuwszender France Info. Vijftien jaar lang analyseerde en bestudeerde de wetenschapper de veranderingen in omvang en oriëntatie van de borsten van 130 vrouwen. Een van de vrouwen die aan het experiment deelnam heeft de beha ondertussen ook afgezworen: ‘Er zijn verschillende voordelen: Ik adem makkelijker, ik loop makkelijker en ik heb minder rugpijn.’

Bron(nen):   Express      

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Loobs

  ‘Vijftien jaar lang analyseerde en bestudeerde de wetenschapper de verandering in omvang en oriëntatie van de borsten van 130 vrouwen.’ – Van je liefhebberij je beroep maken heet zoiets. Komt het doordat de professor een Fransoos is dat ik er geen snars van geloof?

  • John

   Je ziet natuurlijk een pervers bebrild mannetje, die zich vijtien jaar opgeilt aan meten en weten. Is de wens de vader van de gedachte?

   (in antwoord op Loobs)
   • Loobs

    Nee hoor. Misschien als ik lesbisch was geweest. Of bedoelt u ‘t andersom? Mwa, nee, ik zou me ook niet 15 jaar aan me tieten laten zitten door een ‘pervers bebrild mannetje’.

    (in antwoord op John)
    • John

     Misschien was het (eerlijk gezegd) meer mijn eigen beeld. Uit een andere bron had ik nl vernomen dat “le professeur” niet 130 maar 350 ! jonge vrouwen gedurende 15 jaar als proefkonijntjes had gebruikt. Ik las ook dat hij zijn keuze had bepaald op goed gebouwde betrekkelijk slanke jonge vrouwen. Kijk, dan rijst er al een bepaald beeld op. Meisjes van 15 trainen juist hun borsten om zonder bh “sterker weefsels als ophanging van de melkklieren” te ontwikkelen als ze zonder bh blijven rondhuppelen, is zijn conclusie. Ik vraag me dan af, welke vrouwen zich van hun vijftiende tot hun dertigste door die “professeur” laten bepotelen, wetende dat ze één uit een regiment van 350 zijn… Misschien zijn er genoeg onnozele franse meiskes van 15 hiervoor te vinden. maar daar ga je toch niet tot je dertigste mee door?

     (in antwoord op Loobs)
 2. knier

  Als ik zo de beelden van bh loze vrouwen uit primitief Afrika of zuid Amerika voor de geest haal,twijfel ik toch wel aan de door de prof getrokken conclusie,zeker gezien het westers equivalent van bh draagster wat ik in volle glorie heb mogen aanschouwen.

  • zo maar iemand

   Volgens mij dragen westerse vrouwen juist een (push up-) bh omdat het nou eenmaal not done is uitgezakte borsten te hebben, ook al heb je ze. En anders neem je implantaten. Het is deel van de illusie. Ga maar eens op een naturistencamping staan; de westerse mens is echt niet appetijtelijk zonder kleding hoor.

   (in antwoord op knier)
 3. Julia

  Gelukkig leven we in een vrij land, en mogen we zelf beslissen of we een BH dragen of niet. Zelf ben ik erg blij met een stukje kleding dat ‘de boel’ in het gareel houdt.
  En daarbij: als we stoppen met het dragen van BH’s, waarom dan niet stoppen met alle andere overbodige kleding? Misschien omdat we dat echt niet willen zien? Net zo min als hangende borsten, ook niet onder een Tshirt.

  • Heldoppantoffels

   Hoe kom je daar nu bij? Van mij mag iedereen stoppen met het dragen van kleding hoor en over blote borsten onder een tshirt zal je mij nooit en te nimmer horen klagen. Echt niet! 🙂

   (in antwoord op Julia)
 4. meesan

  Een bh voorkomt misschien geen rugpijn of hangborsten, maar het is echt een stuk comfortabeler om over een hobbelweg te fietsen mét een bh aan als je cup D hebt.

  • John

   Ja, maar de prof zegt juist dat je daar niet zolang mee moet wachten, je moet al beginnen met huppelen en over hobbelkeien fietsen als je nog maar cup A hebt, als je al cup C nodig hebt is het al veel te laat zegt de prof. Dus, vrouwen met cup D hebben al helemaal niets aan dit soort onderzoeken, die zijn alleen voor “twee erwtjes op een plankje” nuttig.

   (in antwoord op meesan)

Reacties niet toegestaan