Wie verstandig is mijdt de komende jaren kerkdiensten, verjaardagsfeestjes en koorrepetities

Half februari woonde een 61-jarige vrouw een kerkdienst bij in Daegu, Zuid-Korea. Kort daarna testte ze positief voor het coronavirus - en dat deden ook tientallen anderen die die dienst bijwoonde. Het aantal coronavirusgevallen in Zuid-Korea steeg daarna snel van 29 gevallen op 15 februari naar meer dan 2.900 twee weken later.

Berucht is ook de uitvoering van de Johannes Passion op 8 maart in het Concertgebouw. Een koorlid had de ziekte onder de leden. Gevolg: vier dodelijke slachtoffers en ruim honderd zieke koorleden. 

Een gemiddelde besmet persoon infecteert ongeveer twee andere mensen. Maar soms geeft een geïnfecteerde persoon het virus door aan veel meer mensen tijdens een 'superspreidingsgebeurtenis'.

Er is studie gemaakt van deze superspreidingsgebeurtenissen in Zuid-Korea en de VS.

De meeste superspreidingsevenementen hebben eenvoudige kenmerken gemeen: de besmette persoon woont een overdekte bijeenkomst bij met veel mensen, zoals een religieuze viering, koorrepetitie of verjaardagsfeestje.

Niet onlogisch dat dat soort bijeenkomsten tot uitbraken kunnen leiden. Ze zijn binnen, er zijn veel mensen en die praten luid of zingen. Luid praten en zingen leiden tot ronddwalende minieme druppels die virus kunnen bevatten en overbrengen.

Dat wordt niet anders, zolang er geen vaccin is, of het virus verdwenen

Wie verstandig is mijdt de komende jaren kerken, verjaardagsfeestjes en koorrepetities.

Bron(nen):   Business Insider