Wat we weten over de (kleinere) risico’s buiten

Het wordt de komende dagen (weken?) mooi weer. We gaan dus naar buiten. Hoe groot zijn daar feitelijk de risico's? Kleiner dan binnen, zeggen diverse experts tegen de New York Times. "Ik denk dat buiten in bijna alle gevallen veel beter is dan binnen", zegt Linsey Marr, hoogleraar aerosolwetenschapper. 'Er vindt buiten veel verdunning plaats. Zolang je minstens twee meter uit elkaar blijft, is het risico erg laag."

Als je buiten het virus oploopt is dat waarschijnlijk minder dan binnen, omdat zelfs een zacht briesje het virus snel zal verdunnen. Als een persoon in jouw buurt ziek is, zal de wind het virus verspreiden, waardoor je er mogelijk aan wordt blootgesteld, maar in veel kleinere hoeveelheden, die minder schadelijk zijn.

"De virusbelasting is belangrijk", zegt Eugene Chudnovsky, natuurkundige aan het Lehman College en de City University of New York. “Een enkel virus maakt niemand ziek; het wordt onmiddellijk vernietigd door het immuunsysteem. Er zijn een paar honderd tot een paar duizend SARS-CoV-2-virussen nodig om de immuunrespons te overweldigen."

"Buiten is het risico lager, maar het is niet nul", zegt Shan Soe-Lin, docent aan het Yale Jackson Institute for Global Affairs. "En ik denk dat het risico groter is als twee mensen lang naast elkaar zijn, zoals op een stranddeken, in plaats van mensen die lopen en elkaar passeren."
Deel geen eten, keukengerei of dranken; houd je handen schoon; en houd minstens anderhalve meter afstand van mensen die niet tot je huishouden behoren.

Bron(nen):   New York Times