“Coronavirus dooft mogelijk uit nog voor er een vaccin is”

Het coronavirus 'dooft mogelijk op natuurlijke wijze uit nog voor er een vaccin is ontwikkeld', zegt de voormalige chef van de WHO, professor Karol Sikora.

"We moeten doorgaan met het vertragen van de verspreiding, maar het virus kan ook zelf uitsterven. Het is naar mijn mening een haalbaar scenario," aldus de oud-directeur van het kankerprogramma van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Zijn hoopvolle commentaar verschijnt enkele dagen na een nieuwe studie in het International Journal of Clinical Practicewaaruit blijkt dat mogelijk al bijna 20 miljoen Britten besmet zijn geweest met het virus. Dat zijn er veel meer dan tot nu toe gedacht. "We zien overal ongeveer hetzelfde patroon. Ik verwacht dat er meer immuniteit is dan we nu denken," zegt Sikora.

Nu langzaam 'het nieuwe normaal' zijn intrede doet, blijven politici en wetenschappers benadrukken dat de enige echte oplossing voor de pandemie een vaccin is en dat laat vermoedelijk nog een jaar op zich wachten.

Tot die tijd wordt veelvuldig testen in combinatie met contactonderzoek de beste aanpak, maar mogelijk kan het virus dus toch uit zichzelf uitdoven, denkt Sikora, die nu medisch directeur is van Rutherford Health. Op Twitter nuanceert hij zijn uitspraken enigszins. "Niemand claimt zeker te weten wat er gaat gebeuren, maar ik geloof dat uitdoving een mogelijkheid is. Ondertussen moeten we afstand houden en hopen dat de aantallen besmettingen blijven afnemen."

Bron(nen):   The Independent